Акцията по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите е била подновена

...
Акцията по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите е била подновена
Коментари Харесай

Подновиха издирването на Боян Петров тази сутрин

Акцията по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите е била възобновена тази заран. Времето в Хималаите е доста по-благоприятно от през вчерашния ден и трима души към този момент са тръгнали към върха Шиша Пангма, като се чака до обяд да доближат лагер 2, където вярата е да бъде открит българинът, заяви за Нова тв режисьорът Поли Генчева. 

В сряда екипът, който търси българския планинар, приключи акцията рано заради влошени метеорологични условия. Във вторник спасителите доближиха до лагер 1 под върха Шиша Пангма, само че не откриха там Боян Петров.

Все още се чака и позволение от страна на китайските управляващи в избавителната интервенция да се включи хеликоптер от Непал. Два хеликоптера към този момент са в подготвеност да излетят от Катманду, само че към момента се чака формалното позволение за излитането им от китайските управляващи.

Българският планинар е в неизвестност от 3 май. За изгубването заяви брачната половинка му Радослава Ненова.

" Покорителят на върховете " направи опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, само че времето внезапно се влошило и следите му се губят. Боян Петров взе участие в тази експедиция с още 10 души от други националности.

 
На трети лагер, който е на височина от към 7400 м, е открита палатката на Боян. В деня, когато трима украински алпинисти са стигнали там, той евентуално към този момент е изкачвал върха. Останалите са решили, че времето не е задоволително положително и не са траяли.

За да оцелее Боян, той би трябвало да е в лагер, разяснява Любомир Попйорданов, другар на Боян. По думите му се случва доста постоянно хората излизат от маршрутите и потеглят по различен път, само че все още няма такава информация. 

" Струва ми се, че значително нещата са изпуснати от надзор ", изясни той. По думите му методът на катерене на Боян е доста премислен и оценка на рисковете. Очевидно е било, че утежняването на времето е било изненада, сподели още той. 

Пред Българска национална телевизия брачната половинка на алпиниста Радослава Ненова съобщи, че през днешния ден се чака да бъде получена сателитна фотография на региона. Очаква се от нея да бъде дадена детайлна информация за склона на Шиша Пангма, като да вземем за пример къде и дали има следи или палатка, тъй че спасителите да бъдат ориентирани към мястото, където би могъл да е Боян. 

Днес към избавителната акция ще се причисли и един от именитите шерпи, взел участие в доста трагични избавителни интервенции и споделя, че възможностите на Боян са огромни, сподели Ненова.

Петя Колчева, която е умел алпинисти единствената българка, покорила Еверест, изясни, че в сходна обстановка опитът, знанията и волята за живот са от голямо значение. " А той ги има ", безапелационна е Колчева.

Ако има умел височинен планинар в България в настояще време, това е Боян. Шансовете му да реагира съответно са доста огромни, сподели още тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР